Ni apa ceritanya kat sini?

Akhirnya, iPad 2 Diperkenalkan- Jobs Singkatkan Cuti Sakit Untuk Memperkenalkan iPad 2 - 

SAN FRANCISCO: Apple kembali dengan komputer tablet generasi kedua yang lebih berkuasa dan saiz lebih nipis sambil memantau pergerakkan harga pasaran. 

Kemunculan iPad 2 itu berupaya mengatasi pesaing lain untuk tempoh setahun lagi. 

Sambil memberi penekanan terhadap kepentingan komputer tablet kepada Apple, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Steve Jobs memendekkan cuti sakit semalam dan membuat kemunculan bagi memperkenalkan sendiri iPad 2. 

Selepas memperkenalkan iPad asal, Apple membuktikan wujudnya permintaan yang tinggi terhadap komputer tablet yang bersaiz kecil berbanding komputer riba dan besar berbanding telefon pintar, tetapi berupaya melakukan banyak tugasan sama. 

Begitu banyak perkakasan skrin sesentuh sudah digunakan, tetapi tiada satu pun setakat ini yang berupaya memecahkan ketaksuban terhadap iPad. 

Kecuali kemunculan Jobs, hanya sedikit kejutan muncul selepas spekulasi selama berbulan-bulan mengenai ciri-ciri dan penambahbaikan iPad. 

Model iPad 2 mempunyai dua kamera untuk mengambil gambar, merakam video dan sembang video. 

Jangka hayat bateri adalah sama seperti model asal iaitu kira-kira 10 jam atau sebulan jika diletakkan pada mod standby. 

iPad 2 lebih nipis — 8.8 milimeter berbanding 13.4 milimeter bagi model terdahulu. Beratnya juga dikurangkan kepada 0.59 kilograms berbanding 0.68 kilogram. 

Generasi kedua iPad itu dijual pada harga yang sama seperti model awal iaitu AS$499 (RM1,518) hingga AS$829 (RM2,523) bergantung kepada ruang menyimpan dan sama ada ia boleh disambungkan kepada internet menggunakan talian selular. 

Apple menambah warna putih selepas keluaran model asal dalam warga hitam. iPad 2 akan mula dijual pada 11 Mac. 

iPad direka untuk menyemak e-mel, melayari web dan menonton video secara online. 

Tetapi dengan sejumlah aplikasi, komputer tablet berkenaan umpama rumah dalam pejabat, kedai dan restoran. 

Selepas mula dijual pada 11 Mac di Amerika Syarikat, iPad 2 akan mula dijual di pasaran lain pada 25 Mac di beberapa negara termasuk Mexico, New Zealand, Sepanyol dan negara Eropah lain. - AP 

Petikan: Berita Harian


2 comments:

  1. Salam sejahtera En Redzuan.Baru saja saya tengok TV pasal iPad 2,dah keluar pun kat laman ini.Tahniah kerana kita peka dgn kemajuan teknologi.

    ReplyDelete
  2. @kenalinegaraku4u2c: Salam sejahtera, terima kasih atas komen saudara. Sebenarnya, saya sendiri sudah lama dengar cerita pasal Apple nak lancarkan iPad 2 sebelum ni. Itu yang buat saya teruja dan tertunggu-tunggu nak blog cerita pasal iPad 2 ni, dan hasilnya, seperti yang saudara lihat ini. (walaupun yang sebenarnya, ia dipetik dari website akhbar online) :)

    ReplyDelete

Kalau sudi, jenguklah sini :)

Blog Ping

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...