Ni apa ceritanya kat sini?

Panasonic Cipta Robot Cuci Rambut

Robot Penjagaan Kepala yang mampu mengurut ini menjanjikan pengalaman berbeza buat pelanggan yang biasa mencuci rambut di salun.

Sejenis robot yang mampu mencuci, mengurut dan mengeringkan rambut dicipta oleh syarikat teknologi gergasi, Panasonic. 

Robot yang dikhususkan untuk golongan warga emas dan orang kurang upaya itu sedang diuji di Jepun sebelum ia mula dipasarkan untuk kegunaan komersial. 

Syarikat itu mendakwa, mesin berkenaan bukan sahaja menawarkan urutan kepala, malah menjanjikan satu pengalaman berbeza kepada pengguna yang biasa mengunjungi salun untuk mencuci rambut. 

Berdasarkan video promosi Panasonic, mesin diberi nama Robot Penjagaan Kepala itu mempunyai alat pengesan dalam setiap 24 jarinya untuk mengukur kepala pelanggan, membolehkannya menyesuaikan cara mencuci rambut bagi setiap individu. 

Urutan robot itu dikatakan 'agak menyenangkan' dan menawarkan tahap keselesaan yang tidak dapat diperolehi pelanggan salun dengan tangan manusia. 

Robot itu mula berfungsi dengan menyembur air panas dan mengenakan syampu ke kulit kepala pelanggan dengan menggunakan 24 jarinya dengan 'lembut'. 

Perapi kemudiannya disembur sehingga peringkat terakhir cucian iaitu urutan oleh robot dan pada masa sama, ia mengeringkan rambut pelanggan. 

Buat masa ini, Robot Penjagaan Kepala itu hanya digunakan untuk pelanggan yang berambut panjang, namun ia masih mendatangkan rasa tidak selesa kepada mereka. 

Teknologi itu pada asalnya dibangunkan untuk kegunaan di rumah penjagaan dan hospital bagi memberi warga emas dan orang kurang upaya 'kualiti hidup yang lebih baik'. [Sumber


No comments:

Post a Comment

Kalau sudi, jenguklah sini :)

Blog Ping

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...