Ni apa ceritanya kat sini?

Angkasa Penuh Sampah Sarap


WASHINGTON - Jumlah sampah sarap yang mengelilingi Bumi kini mencapai tahap membimbangkan, dengan pelanggaran berterusan menebalkan lagi lapisan sampah yang menutupi atmosfera Bumi, menurut laporan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa). 

Kehadiran sampah sarap itu menyukarkan kapal angkasa meninggalkan Bumi dan memberikan risiko berbahaya kepada angkasawan, satelit dan Stesen Angkasa Antarabangsa. 

“Kita telah hilang kawalan terhadap alam sekitar,” menurut bekas saintis Nasa, Donald Kessler yang menulis laporan itu mengenai keadaan orbit itu. 

Terdapat 22,000 objek di orbit Bumi yang cukup besar untuk dikesan pegawai Nasa dan ratusan ribu objek kecil yang tidak dapat dikesan dan mampu menjejaskan kapal angkasa serta satelit berharga. 

Menurut anggaran, terdapat 370,000 sampah angkasa yang terapung di orbit Bumi dan bergerak pada kelajuan 35,398 kilometer sejam. 

Beberapa cara dicadangkan saintis untuk membersihkan angkasa termasuk menggunakan jaring, magnet dan alat berbentuk payung bagi mengaut semua sampah sarap bersaiz kecil. 

Petikan: Sinar Harian No comments:

Post a Comment

Kalau sudi, jenguklah sini :)

Blog Ping

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...