Ni apa ceritanya kat sini?

Kisah Mikel Ruffinelli, pemilik pinggul terbesar di dunia

Mikel Ruffinelli
Mikel Ruffinelli 

Sukar lepasi pintu 

Wanita Mexico yang mempunyai pinggul terbesar di dunia perlu dua tempat duduk dalam pesawat 

Los Angeles: Mikel Ruffinelli tidak segan mempamerkan pinggulnya, yang terbesar di dunia dengan ukur lilit lebih 244 sentimeter (cm). 

Dengan keadaan sedemikian, ibu empat anak itu terpaksa bergelut untuk memasuki pintu dan memerlukan dua tempat duduk ketika menaiki pesawat. 

Mikel, 39, yang seberat 190 kilogram (kg) terpaksa memandu trak kerana tidak muat untuk masuk ke dalam kereta. Dia juga memerlukan sebuah kerusi yang kuat untuk duduk dan berehat di dalam rumah. 

Bagaimanapun, wanita itu yang hanya mempunyai berat 63kg ketika berusia belasan tahun, bangga dengan bentuk tubuhnya. Dia tidak mempunyai rancangan untuk menurunkan berat badan meskipun sering diejek. 

Mikel Ruffinelli bersama suami tercinta, Reggie Brooks.
Mikel Ruffinelli bersama suami tercinta, Reggie Brooks. 

"Ke mana saja saya pergi, pinggul saya akan jadi tumpuan. Ada yang mengejek dan ada yang memuji. Apabila saya berjalan di jalan raya, saya boleh mendengar bunyi klik kamera telefon dan orang akan mentertawakan saya. 

"Saya pernah terdengar orang sekeliling berkata, 'Tengok pinggulnya yang besar.' Ada orang menyangka saya menjalani pembedahan untuk membesarkan pinggul saya. Tetapi, ia sebenarnya asli. Mungkin ia kesan daripada mempunyai empat anak. Tetapi keluarga saya memang berpinggul besar," kata wanita itu. 

Mikel bersaiz normal seperti kanak-kanak biasa ketika remaja. Malah, ketika berusia awal 20-an, berat badannya hanya 82kg. 

Tetapi, pada usia 22, beratnya bertambah 25kg selepas melahirkan anak pertama, Andrew, yang kini berusia 18 tahun. Selepas anak kedua, Destynee, 13, Autumn, 8 dan Justyce, 7, dilahirkan, beratnya meningkat mendadak dan pinggulnya terus membesar. 

Mikel Ruffinelli bersama keluarga.
Mikel Ruffinelli bersama keluarga.  

Meskipun dengan bentuk tubuhnya, Mikel hanya setinggi 195 cm dan lilit pinggangnya pula 102 cm.

Mikel dari Los Angeles mengaku berdepan dengan kesukaran dalam menjalani seharian akibat saiznya itu.

"Saya perlu membeli tiket untuk dua tempat duduk setiap kali menaiki pesawat atau kereta api kerana tak muat. Ia sudah tentu mahal. Saya sanggup memandu trak daripada menaiki pengangkutan awam kerana ia cukup besar untuk saya.

"Untuk berjalan menerusi ruang yang sempit juga menjadi masalah utama. Saya juga terpaksa mengiring  untuk memasuki pintu masuk. Saya tidak boleh menutup pintu bilik air kerana pinggul saya tersekat. Pernah berlaku satu kejadian di mana saya tersepit dalam bilik air dan tidak berdaya untuk keluar," katanya.

Namun, wanita itu masih dapat menyertai kegiatan keluarga seperti rutin untuk menyihatkan tubuh di rumah dan bersiar-siar di taman atau tepi pantai.

"Mencari pakaian yang sesuai untuk bahagian bawah tubuh menjadi satu cabaran. Saya juga terpaksa menempah khas semua pakaian dalam saya waktu ini," katanya. - Daily Mail

Sumber : Harian Metro, Isnin, 21 Januari, 2013, m/s 36 

Jom tengok video tentang wanita berpinggul terbesar di dunia ini.... 1 comment:

  1. Ish..macam ketumbuhan jer..dia kegemukan ke genetik. Pernah juga nampak orang bergenetik pinggul besar. Mula tu dia nampak okay semakin meningkat usia, pinggulnya besar ikot aunty dan mak dia.

    Tapi idok le sebesar ni. sampai peha pon besor...tapi apa2 pon embrace lah apa yang kita ada kan..gitu!

    ReplyDelete

Kalau sudi, jenguklah sini :)

Blog Ping

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...