Tweet |
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah dilemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum. Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu, saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi, yang boleh saya dapat rezeki yang halal.
Di sini, saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sikit. Puas saya fikirkan macamana nak memperjelaskan lagi rasanya.
OK la, pernah tak buat Spong Cake?
- Sponge Cake Mix 100 gram,
- Air 100 ml, Telur 100 ml dan
- Minyak 100 ml
Kalau pernah, cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pep.. atau Coke. Hasilnya, kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubalah buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi di masa akan datang, dan beritahu rakan-rakan atau saudara mara.
Untuk pengetahuan, adunan kek biasanya digaul dengan tangan. Oleh itu, berhati-hatilah membeli kek.
Sekian
Chef Farid
Sumber gambar: Buku Resepi
No comments:
Post a Comment