Ni apa ceritanya kat sini?

[Gambar] Aksi memerang gigit anak buaya

Aksi seekor memerang menyerang seekor anak buaya dirakam di Florida, Amerika Syarikat, baru-baru ini.
Aksi seekor memerang menyerang seekor anak buaya dirakam
di Florida, Amerika Syarikat, baru-baru ini. 

Memerang serang buaya 

FLORIDA - Memerang mungkin kelihatan seperti spesies haiwan yang baik dan comel, namun pada hakikatnya binatang itu merupakan antara pemangsa yang hebat dan sangat digeruni oleh mangsanya termasuklah buaya. 

Dailymail Online memaparkan gambar yang diambil oleh seorang jurugambar baru-baru ini, yang berjaya merakam kelibat seekor memerang sedang menggigit seekor anak buaya untuk dijadikan sebagai makanannya di kawasan Perlindungan Hidupan Liar Lake Woodruff, di sini. 

Memerang tersebut dilihat menggigit buaya berkenaan di bahagian lehernya, bagi memastikan mangsa tidak dapat berpusing ke belakang. 

Selepas bergelut selama beberapa minit, memerang tersebut akhirnya berjaya mengheret buaya itu ke tebing sungai, sebelum bertindak memakannya. 

Memerang merupakan antara pemangsa utama kepada kebanyakan hidupan air tawar. 

Kebiasaannya memerang menjadikan ikan sebagai makanan utama, namun kadang kala mamalia itu turut menjadikan kerang, ketam dan haiwan kecil sebagai mangsanya. 

Memerang yang menjadikan sungai di utara Amerika Syarikat (AS) sebagai habitat kebiasaannya boleh membesar antara 0.9 hingga ke 1.2 meter, dengan memiliki berat badan antara 4.5 hingga 13.6 kilogram. 

Haiwan itu memerlukan makanan 15 peratus daripada berat badannya, penting bagi memastikan suhu badannya sentiasa berada dalam keadaan stabil. [Sumber

2 comments:

  1. hri tu ular mkn buaya, skrg memerang lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ular makan buaya tu, dua2 besar, yang ini kecik

      Delete

Kalau sudi, jenguklah sini :)

Blog Ping

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...