Ni apa ceritanya kat sini?

Cerita huruf P

No comments:

Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar. Paklong Pesan Pulut Panggang. Parking Pulak Punyalah Payah. Pakngah Pun Pelik, Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking. Pakngah Pun Pusing-Pusing Perhati Parking. Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening. Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit. 

Cermin mata pintar buat si buta

No comments:
Cermin mata yang dilengkapi kamera khas akan melalui beberapa proses ujian bermula Januari depan.
Cermin mata yang dilengkapi kamera khas akan melalui beberapa
proses ujian bermula Januari depan. 

TONGKAT dan anjing mungkin tidak lagi digunakan menjelang 2015 kelak dengan adanya cermin mata khas buat orang buta. 

Menurut pakar Universiti Oxford, Dr Stephen Hicks, alat bantuan melihat itu direka untuk menghalang seseorang yang berada dalam peringkat permulaan buta menjadi buta kekal. 

'Popeye Mesir' miliki lengan terbesar dunia

No comments:
MOUSTAFA mengangkat kedua-dua lengannya.
MOUSTAFA mengangkat kedua-dua lengannya. 

MILFORD, Massachusetts - Seorang pemuda berketurunan Mesir, Moustafa Ismail yang tinggal di sini dipercayai memiliki lengan paling besar di dunia. 

Ukur lilit lengan Moustafa yang berusia 24 tahun itu ialah 79 sentimeter. 

Pemuda itu makan tiga kilogram (kg) protein, 4.08kg karbohidrat dan minum air sebanyak 11.35 liter pada setiap hari . 

Pihak Guinness World Records kini menimbang sama ada akan mengiktiraf Moustafa sebagai pemilik lengan terbesar di dunia. 

Nahas kereta kembar seiras

No comments:
JAKE dan Sam saling menuding jari selepas terbabit nahas.
JAKE dan Sam saling menuding jari selepas terbabit nahas. 

LONDON: Sepasang kembar seiras Jake dan Sam Stevens semalam terbabit dalam kemalangan kereta mereka merempuh sesama sendiri. 

Nahas itu berlaku di simpang kira-kira sebatu dari kediaman ibu bapa mereka ketika Jake dalam perjalanan pulang manakala Sam hendak pergi ke perlawanan bola sepak. 

Kembar berkenaan yang berusia 18 tahun dengan berang keluar dari kereta masing-masing dan terkejut apabila mereka bersemuka. 

Wordless Wednesday : Angry Birds Balloons

No comments:

Pemilik telefon pintar berisiko kena rompak

No comments:
Gambar hiasan.
Gambar hiasan. 

Kuala Lumpur: Pemilik telefon pintar yang gemar mengemas kini sistem geolocation mereka melalui laman sosial, berisiko mendedahkan diri mereka kepada jenayah harta benda dan jenayah korporat. 

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman, Datuk Syed Ismail Syed Azizan, berkata penggunaan aplikasi yang mempunyai akses kepada 'geolocation' di mana pengguna memaklumkan kedudukan dan aktiviti mereka, dikhuatiri membuka ruang kepada jenayah pecah rumah dan rompakan. 

Bangunan kediaman di tengah jalan raya

No comments:
SEBUAH kereta berhenti di depan kediaman setinggi lima tingkat di Kampung Xiazhangyang di Wenling semalam.
SEBUAH kereta berhenti di depan kediaman setinggi lima tingkat
di Kampung Xiazhangyang di Wenling semalam. 

WENLING, China - Sebuah bangunan kediaman setinggi lima tingkat berada di tengah sebatang jalan raya yang baharu di Kampung Xiazhangyang di sini. 

Bangunan itu tidak diruntuhkan kerana Luo Baogen dan isterinya enggan berpindah disebabkan ganti rugi yang ditawarkan pemerintah masih rendah. 

Dia dan isterinya tinggal di salah satu tingkat bangunan tersebut. 

Menurut laporan media, semua jiran pasangan tersebut sudah berpindah. 

Beberapa buah kenderaan yang melalui jalan tersebut akan bergerak bahagian depan dan belakang bangunan berkenaan. 

Bagaimanapun, jalan raya tersebut masih belum dibuka secara rasmi. [Sumber


Kisah berebut remote TV

No comments:
Gambar hiasan.
Gambar hiasan.  

Sepasang suami isteri sedang berebut remote tv. Suami die suke tengok bola... manakala isteri die suka tengok masak2... Gaduh punya gaduh sampai Channel tv asyik bertukar-tukar... kejap bola kejap cite masak-masak... bunyi tv tu jadi tak menentu macam ni..  

Wordless Wednesday : Ungkapan emas Hitler

No comments:
Ungkapan emas Hitler

Wordless Wednesday : Hello? I can't hear you...

No comments:

Kisah bidadari syurga Ainul Mardhiah yang paling cantik di syurga

4 comments:
Gambar hiasan.
Gambar hiasan. 

Ainul Mardhiah adalah seorang bidadari yang paling cantik di surga yang Allah ciptakan untuk sesiapa yang mati syahid berjuang di jalan Allah. Secara bahasa Ainul Mardhiah berarti mata yang diridhai. Atau setiap pandangan yang melihatnya pasti akan menemukan keridhaan di hati.

Kisah Ainul Mardhiah diceriterakan dalam Hadits Nabi riwayat Tirmidzi : Ketika pagi hari di bulan Ramadhan, Nabi sedang memberikan targhib (semangat untuk berjihad) kepada pasukan Islam. Nabi pun bersabda, “Sesungguhnya orang yang mati syahid karena berjihad di jalan Allah, maka Allah akan menganugerahkannya Ainul Mardhiah, bidadari paling cantik di syurga”.

Gerhana matahari penuh di utara Australia

No comments:
BENTUK cincin berikutan gerhana matahari yang dapat dilihat di Palm Cove.
BENTUK cincin berikutan gerhana matahari yang dapat dilihat di Palm Cove. 

PALM COVE, Australia - Puluhan ribu orang berhimpun di utara Australia untuk memerhatikan fenomena gerhana matahari penuh semalam. 

Mereka menyaksikan bulan melintasi matahari sekali gus menyebabkan suasana gelap berlaku di sekitar wilayah Queensland. 

Bulan perlahan-lahan bergerak melindungi matahari yang menyebabkan terbentuknya fenomena lingkaran cincin. 

Otak orang bercinta tidak stabil?

No comments:

LONDON - Pernahkah anda terfikir mengapa orang yang sedang dilamun cinta boleh mengambil tindakan yang tidak waras dan sukar difahami, termasuklah berani untuk mengadakan hubungan sulit di luar perkahwinan. 

Pakar neurologi cuba merungkai perkara itu dengan melakukan kajian ke atas apa yang berlaku pada otak ketika seseorang itu sedang dilamun cinta. 

Mereka mengimbas apa yang berlaku di dalam otak, selain memetakan perubahan kimia pada bahagian otak yang aktif dan bahagian yang tidak aktif apabila seseorang mengalami perasaan itu. 

India lancar komputer tablet Aakash 2

No comments:
Tablet Aakash 2
Tablet Aakash 2 

NEW DELHI - India kelmarin melancarkan komputer tablet terbaharu yang dianggap termurah di dunia apabila ia dijual kepada pelajar pada harga subsidi sebanyak AS$20 (RM60) seunit. 

Tablet diberi nama Aakash 2 itu dibangunkan secara perkongsian antara kerajaan dan swasta yang mahu menyediakan teknologi komputer mampu dimiliki pelajar di negara ini. 

Ketika ini, pelajar yang menggunakan Internet di India adalah pada nisbah satu kepada 10 orang. 

Seluar dalam cegah bau kentut laris di Jepun

No comments:

Tokyo: Seluar dalam yang didakwa dapat meneutralkan bau 'kentut' terbukti mendapat sambutan hangat dalam kalangan ahli perniagaan rajin bekerja di sini yang gemarkan idea melepaskan bau tanpa masalah. 

Sebuah syarikat tekstil tempatan membangunkan rangkaian seluar dalam yang dikatakannya mencegah bauan tidak diingini. 

“Ia mengambil masa beberapa tahun untuk membangunkan seluar dalam deodoran pertama yang cukup selesa dipakai dalam kehidupan seharian malah segera menghapuskan bau busuk,” kata Nami Yoshida, seorang jurucakap syarikat Seiren yang mengeluarkan produk itu. 

Kanak-kanak comel ini tak boleh berhenti ketawa...

No comments:
Elliot Eland
Elliot Eland 

Seorang kanak-kanak menghidap masalah neurologi yang jarang berlaku, yang membuatnya tidak berhenti ketawa. 

Elliot Eland dari Preston, Lancashire, dilahirkan dengan menghidap sindrom Angelman, kecelaruan kromosom yang menyebabkan kesukaran belajar dan sentiasa tersenyum. 

Penghidap sindrom itu menunjukkan perilaku riang, selalu tersenyum atau ketawa dan kelihatan begitu mudah gembira. 

Sindrom itu begitu jarang dihidapi hinggakan kurang daripada 1,000 kes dilapor di Britain. 

WW : Maal Hijrah

No comments:

WW : Menggapai bulan di langit...

No comments:

Skrin tablet Surface mudah rosak

No comments:
Microsoft Surface

NEW YORK - Usaha Microsoft dengan mengeluarkan tablet terbarunya Surface, untuk menyaingi iPad keluaran Apple mungkin gagal kerana gajet itu tidak berfungsi dengan baik. 

Pengguna yang membeli Surface melahirkan kekecewaan kerana penutup skrin gajet itu mudah rosak selepas beberapa hari digunakan. 

Akhbar Guardian melaporkan sejumlah pembeli termasuk penulis teknologi dan pembangunan melaporkan skrin terpisah dan mendedahkan wayar di bahagian dalam tablet. 

Lagu Spongebob Squarepants Versi Kelantan, Terengganu dan Kedah

3 comments:

Lagu Spongebob Squarepants Versi Kelantan, Terengganu dan Kedah

VERSI INGGERIS

Are you ready kids
"Aye Aye Captain"
I Can't hear you
"AYE AYE CAPTAIN"
Ohhh...
Who lives in a pineapple under the sea
"Spongebob squarepants"
Absorbant and yellow and porous is he
"Spongebob Squarepants"
If nautical nonsense be something you wish
"Spongebob Squarepants"
Then flop on the deck and plop like a fish
"Spongebob Squarepants"
READY
Spongebob squarepants
Spongebob squarepants
Spongebob squarepants
Spongebob…….squarepants!!!


Makkah, Madinah paling terang dari angkasa lepas

2 comments:
Gambar hiasan. (Sumber dari Google)
Gambar hiasan. (Sumber dari Google) 

RIYADH: Seorang angkasawan Russia semalam berkata, bandar suci Makkah dan Madinah adalah yang paling terang dan cantik apabila dilihat dari angkasa lepas. 

Angkasawan berkenaan memberitahu demikian kepada pelajar Arab Saudi yang menyertai program Persatuan Kembara Angkasa Lepas semalam. 

“Ketika berada di angkasa lepas, kami tidak berdepan dengan masalah untuk merakam gambar bandar raya di bumi pada siang hari. 

“Tetapi, sebelah malam, ia begitu rumit dan anda perlu menggunakan teknik khas. Namun, saya berjaya merakam gambar beberapa bandar waktu itu. “Yang mengejutkan saya, ialah Makkah dan Madinah begitu terang berbanding bandar lain di seluruh dunia ketika waktu malam,” kata angkasawan Anatoly Ivanishin. 

Menurutnya, bandar lain tidak begitu jelas ketika itu tetapi pemandangan Makkah dan Madinah begitu menakjubkan dan tidak diduga. [Sumber

Kembar Obama, Romney dari Kenya

No comments:
Milicent Owour, 20, bersama bayi kembarnya, Barack Obama (kiri) dan Mitt Romney (kanan).
Milicent Owour, 20, bersama bayi kembarnya, Barack Obama (kiri)
dan Mitt Romney (kanan).  

NAIROBI: Seorang ibu muda Kenya menamakan anak kembar yang baru dilahirkan sempena presiden Amerika Syarikat yang baru dilantik semula dan pesaingnya, calon Republikan. 

Milicent Owuor, 20, melahirkan anak kembar lelaki kemudian diberi nama Barack Obama dan Mitt Romney kelmarin di Hospital Daerah Siaya, di barat daya Kenya, menurut akhbar Standard. 

Milicent memberitahu akhbar itu, nama anak kembarnya itu akan sentiasa mengingatkan dia kepada pilihan raya Amerika Syarikat. 

Kereta sains fiksyen

No comments:
PINTU bersayap dibuka dengan kawalan jarak jauh.
PINTU bersayap dibuka dengan kawalan jarak jauh. 

LONDON: Kereta luar biasa baru ini, ‘Extra Terrestrial Vehicle’ sudah pasti dikagumi peminat sains fiksyen. 

Kenderaan futuristik ini yang berharga £75,000 (RM375,000), dikenali juga dengan ETV adalah berdasarkan platform yang sama dengan kereta Chevrolet biasa. 

Tetapi di situ sajalah persamaannya. ETV yang berinspirasikan sains fiksyen kelihatan lebih daripada kereta biasa di jalan raya. 

Gangnam Style versi Arab Saudi

No comments:

JEDDAH: Sebuah video yang baru dimuat naik ke YouTube menunjukkan enam lelaki Arab Saudi meniru tarian Gangnam Style, lagu popular oleh penyanyi Korea, Psy. 

Dalam hanya beberapa hari, versi Arab Saudi ini berjaya menarik perhatian tiga juta penonton, memaparkan jenaka terbaru Arab Saudi melalui lagu Gangnam Style itu. 

Telefon bimbit khas untuk warga emas

2 comments:
Telefon bimbit khas untuk warga emas dari Age UK.

LONDON - Kebiasaannya telefon bimbit terkini mempunyai ciri-ciri moden dan canggih bagi memenuhi kehendak dan menarik perhatian golongan muda. 

Bagaimanapun, sebuah syarikat telekomunikasi di United Kingdom (UK), Age UK memperkenalkan telefon bimbit khas untuk warga emas. 

32 Rahsia Israel Yang Tak Pernah Kita Tahu

No comments:
32 Rahsia Israel Yang Tak Pernah Kita Tahu

32 Rahsia Israel Yang Tak Pernah Kita Tahu 

Walaupun kebanyakkan kita kenal dan biasa dengar tentang penubuhan negara haram Israel ni, tapi masih ada lagi fakta-fakta lain yang kita tak pernah dengar pasal negara haram ni..Cuma satu fakta ja yang kita tahu selama ni, iaitu negara haram Israel ditubuhkan dengan pertumpahan darah saudara se-Islam kita disana, iaitu rakyat Palestin..Kalau korang nak tahu apa lagi fakta-fakta pasal Israel ni, meh baca kat bawah ni.. 

1. Tahukah anda bahawa selain daripada orang Yahudi, dilarang membeli atau menyewa tanah di Israel? 

2. Tahukah anda bahwa setiap warga Yahudi yang ada di seluruh negara di seluruh dunia menjadi warganegara Israel secara automatik? Sementara warga Palestin yang lahir di tanah negaranya sendiri sejak puluhan abad yang lalu terus diusir ke luar Palestin? 

3. Tahukah anda bahawa penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel harus menggunakan kenderaan dengan cat dan warna khusus untuk membezakan mereka antara warga Yahudi dan bukan Yahudi? 

Obama menang presiden AS

No comments:
OBAMA melambaikan tangan ke arah para penyokongnya selepas memberi ucapan di Chicago, Illinois kelmarin.
OBAMA melambaikan tangan ke arah para penyokongnya
selepas memberi ucapan di Chicago, Illinois kelmarin. 

WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama memenangi pilihan raya presiden AS dengan menewaskan pencabarnya dari parti Republikan, Mitt Romney kelmarin. 

Obama, 51, yang merupakan penduduk kulit hitam pertama menjadi presiden pada 2008 memenangi dengan mudah 303 undi pemilih berbanding Romney, 65, yang memperoleh 206 undi. 

Kisah Penyanyi Rock Memasuki Islam

1 comment:
Yusuf Islam
Yusuf Islam 

Cat Stevens yang bertukar menjadi Yusof Islam, masuk Islam kerana sebuah buku “Terjemahan Al-Qur’an”, yang diterjemahkan oleh A. Yusof Ali. 

Abang Cat Stevens adalah seorang paderi yang cukup kuat Kristiannya. Tiba-tiba abangnya masuk Islam. Pada mulanya Cat Stevens terkejut, dia terfikir bagaimanakah seorang paderi boleh masuk Islam. Akhirnya dia menyimpulkan bahawa abangnya jenis orang gila, sekejap kuat agama Kristian, kemudian menjadi penganut agama Islam pula. 

WW : Bersyukurlah...

No comments:

WW : Vegetabrella (Vegetable Umbrella)

No comments:

Haba laptop punca tak subur

No comments:
Scott Reed bersama laptop di ribanya.
Scott Reed bersama laptop di ribanya. 

LONDON: Sepasang suami isteri yang berusaha mendapatkan anak terkejut apabila doktor berkata, kegagalan mereka berpunca daripada komputer riba. 

Scott Reed dimaklumkan bahawa dengan meletakkan komputer pada ribanya menyebabkan haba merosakkan spermanya. 

Kesannya, juruelektrik berusia 30 tahun dan isteri, Laura, juga 30, sukar untuk memperoleh anak. 

Korea Selatan beri anugerah tertinggi kepada PSY

No comments:
PSY (tengah) menari tarian kuda di depan penonton di Dataran Trocadero, Paris kelmarin.
PSY (tengah) menari tarian kuda di depan penonton
di Dataran Trocadero, Paris kelmarin. 

SEOUL - Korea Selatan memberi anugerah tertinggi kebudayaan kepada penyanyi rap terkenal, Psy kerana kejayaannya menerusi lagu Gangnam Style. 

Kementerian Kebudayaan negara ini mengumumkan semalam bahawa penyanyi berusia 34 tahun itu akan menerima anugerah Penghargaan Kebudayaan Okgwan. 

Anugerah tersebut diberikan kepada individu yang berjasa besar dalam bidang seni. 

WW : 20 Penyakit Hati Terhadap Allah

No comments:

100 UFO dilihat di Jammu Kashmir

No comments:
Imej 'UFO' yang dilihat di Jammu Kashmir. (Gambar dari India Today)
Imej 'UFO' yang dilihat di Jammu Kashmir. (Gambar dari India Today) 

Srinagar: Tentera India dan Pasukan Polis Sempadan India-Tibet (ITBP) mendakwa mereka melihat sekurang-sekurangnya 100 Objek Terbang Tidak Dikenali (UFO) di ruang udara Jammu dan Kashmir antara 1 Ogos dan 15 Oktober tahun ini. 

38 tahun angkat tangan

No comments:
MANHANT dengan tangan kanan yang tidak pernah diturunkan.
MANHANT dengan tangan kanan yang tidak pernah diturunkan. 

NEW DELHI: Seorang lelaki tidak pernah menurunkan tangan kanannya sejak 1973. 

Bekas kerani, Manhant Amar Bharti Ji dikatakan mengangkat tangannya pada tahun berkenaan sebagai menghormati Tuhan Hindu, Shiva. 

Manhant meninggalkan keluarganya pada 1970 selepas berhenti kerja untuk mengabdikan diri pada Shiva. 

Tiga tahun kemudian, kerana merasakan masih terikat dengan gaya hidup lamanya, Manhant mengangkat sebelah tangannya sebagai tanda taat kepada Tuhannya. 

Dan hari ini, selepas 38 tahun, dia masih tidak menurunkannya, Pengikutnya berkata, dia enggan menggunakan tangannya itu bagi memisahkan dirinya dengan keseronokan hidup. 

Ramai mengikut jejak Manhant dengan mengangkat tangan dan tidak menurunkannya selama beberapa tahun. 

[Sumber


6 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh

3 comments:

6 KEBAIKAN MANDI SEBELUM SUBUH 

Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. Oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. Antara manfaatnya ialah : 

1. Kulit lebih lembut dan halus 
Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. Selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula menjadi lebih lembut dan halus. 

Individu pertama dalam Islam

No comments:
Kaabah

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : 
Nabi Sulaiman AS 

2. Orang yang pertama minum air zamzam : 
Nabi Ismail AS 

3. Orang yang pertama berkhatan : 
Nabi Ibrahim AS 

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : 
Nabi Ibrahim AS 

Udang karang unik berwarna oren hitam

No comments:
GAMBAR daripada pihak Akuarium New England di Boston kelmarin menunjukkan udang karang berbelang oren hitam yang diberi nama Split.
GAMBAR daripada pihak Akuarium New England di Boston
kelmarin menunjukkan udang karang berbelang oren hitam
yang diberi nama Split. 

BOSTON - Seekor udang karang unik berwarna oren dan hitam yang sinonim dengan warna hari Halloween diberikan rumah baharu di Akuarium New England di sini, Amerika Syarikat (AS). 

Orang ramai terutama kanak-kanak akan memakai kostum menyeramkan pada perayaan tersebut yang dikaitkan dengan elemen hantu dan disambut pada setiap 31 Oktober di AS. 

Udang betina seberat 450 gram itu yang diberi nama Split, ditangkap di perairan Lautan Atlantik dekat bandar Salem, dalam negeri Massachusetts pada minggu lalu. 

Percakapan Imam Al-Ghazali Dengan Muridnya

No comments:
Gambar hiasan.
Gambar hiasan. 

Imam Ghazali = “Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?” 
Murid 1 = “Orang tua“ 
Murid 2 = “Guru“ 
Murid 3 = “Teman“ 
Murid 4 = “Kaum kerabat“ 
Imam Ghazali = “Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahwa setiap yang bernyawa pasti akan mati” (Surah Ali-Imran :185). 

Kalau sudi, jenguklah sini :)

Blog Ping

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...